Těstoviny s dýňovou omáčkou


2 lžíce másla
1 malá červená cibule
4 stroužky česneku
500 g očištěné dýně (máslová, hokkaidó, muškátová)
100 ml bílého vína
cca 400 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
200 ml smetany
mletý pepř
sůl
pár lístečků šalvěje500 g těstovin
olivový olejparmezán na podávání
200 g slaniny
vlašské ořechy
Na rozpuštěném másle pozvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli dosklovita. Přidáme najemno nasekaný česnek, chvilku podusíme a vložíme na kostičky nakrájenou dýni.
Dýni osmahneme, podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a dolijeme vývarem. Dusíme do změknutí.
Dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, zalijeme smetanou, případně ještě zředíme vývarem a necháme přejít varem. Omáčku nemixujeme, aby v ní zůstaly kousky dýně.
Dáme si vařit těstoviny. Vyplatí se koupit kvalitní, domácí, z tvrdé semolinové pšenice. Těstoviny uvaříme podle návodu. Hodí se špagety, široké nudle, motýlci, zkrátka všechny, které máte rádi.
Těstoviny scedíme a omáčku dochutíme bylinkami – petrželkou a několika lístečky šalvěje. U šalvěje platí, že stačí málo a omáčka dostane skvělou chuť.
Těstoviny smícháme s omáčkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Servírujeme posypané parmezánem a doplněné o slaninové chipsy. Slaninu dobře opražíme na pánvi nebo upečeme v troubě.
Náš tip
Dobrou variantou jsou i těstoviny s jemně nakrájeným rozmarýnem a oreganem.
Bylinky můžete zcela vynechat a dostanete chuť podobnou carbonara.
Ohodnoťte tento recept: