Těstoviny

Těstoviny s dýňovou omáčkou

2 lžíce másla
1 malá červená cibule
4 stroužky česneku
500 g očištěné dýně (máslová, hokkaidó, muškátová)
100 ml bílého vína
cca 400 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
200 ml smetany
mletý pepř
sůl
pár lístečků šalvěje

500 g těstovin
olivový olej

parmezán na podávání
200 g slaniny
vlašské ořechy

Na rozpuštěném másle pozvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli dosklovita. Přidáme najemno nasekaný česnek, chvilku podusíme a vložíme na kostičky nakrájenou dýni.

Dýni osmahneme, podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a dolijeme vývarem. Dusíme do změknutí.

Dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, zalijeme smetanou, případně ještě zředíme vývarem a necháme přejít varem. Omáčku nemixujeme, aby v ní zůstaly kousky dýně.

Dáme si vařit těstoviny. Vyplatí se koupit kvalitní, domácí, z tvrdé semolinové pšenice. Těstoviny uvaříme podle návodu. Hodí se špagety, široké nudle, motýlci, zkrátka všechny, které máte rádi.

Těstoviny scedíme a omáčku dochutíme bylinkami – petrželkou a několika lístečky šalvěje. U šalvěje platí, že stačí málo a omáčka dostane skvělou chuť.

Těstoviny smícháme s omáčkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Servírujeme posypané parmezánem a doplněné o slaninové chipsy. Slaninu dobře opražíme na pánvi nebo upečeme v troubě.

Náš tip

Dobrou variantou jsou i těstoviny s jemně nakrájeným rozmarýnem a oreganem.

Bylinky můžete zcela vynechat a dostanete chuť podobnou carbonara.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl