Moučníky a cukroví

Dýňový dortík bez mouky i cukru

400 g jemně nastrouhané dýně hokkaidó
4 vejce
1/4 hrnku oleje
100 g kokosové mouky
100 g strouhaného kokosu
4 lžíce xylitolu (přírodní březový cukr)
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/4 lžičky vanilkového aroma
voda nebo mléko dle potřeby

Náplň

500 g tvarohu v kostce
citronová kůra
xylitol podle chuti
smetana na šlehání (250 ml)
mandlové lupínky nebo skořice na posyp

Všechny suroviny kromě bílků promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

Pokud se stane, že kokos a dýně jsou příliš suché, přidáme ještě před zašleháním sněhu vodu nebo mléko, aby bylo těsto vláčné.

Těsto dáme do máslem vymazané dortové formy o průměru 28 cm, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180–190 °C přibližně 35–45 minut (podle typu trouby).

Suroviny na náplň ušleháme dohladka. Hotový korpus necháme vychladnout a pak na něj naneseme náplň.

Dort ponecháme nejlépe přes noc uležet v lednici.

Dortík je samozřejmě možné připravit i s klasickým řepným cukrem a hladkou moukou.

Ohodnoťte tento recept: 

54 hlasů

Další recepty Celý díl