Dýňový dortík bez mouky i cukru


400 g jemně nastrouhané dýně hokkaidó
4 vejce
1/4 hrnku oleje
100 g kokosové mouky
100 g strouhaného kokosu
4 lžíce xylitolu (přírodní březový cukr)
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/4 lžičky vanilkového aroma
voda nebo mléko dle potřeby
Náplň
500 g tvarohu v kostce
citronová kůra
xylitol podle chuti
smetana na šlehání (250 ml)
mandlové lupínky nebo skořice na posyp
Všechny suroviny kromě bílků promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Pokud se stane, že kokos a dýně jsou příliš suché, přidáme ještě před zašleháním sněhu vodu nebo mléko, aby bylo těsto vláčné.
Těsto dáme do máslem vymazané dortové formy o průměru 28 cm, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180–190 °C přibližně 35–45 minut (podle typu trouby).
Suroviny na náplň ušleháme dohladka. Hotový korpus necháme vychladnout a pak na něj naneseme náplň.
Dort ponecháme nejlépe přes noc uležet v lednici.
Dortík je samozřejmě možné připravit i s klasickým řepným cukrem a hladkou moukou.
Ohodnoťte tento recept: