Moučníky a cukroví

Hruškový koláč s vanilkovým pudinkem

Těsto

1 vejce
2 lžíce vody
40 g rozehřátého másla
50 g krystalového cukru
200 g hladké mouky (můžete kombinovat s celozrnnou nebo špaldovou moukou)
1 kypřicí prášek

Náplň

80 g cukru
1 vejce
400 g zakysané smetany
200 g smetany ke šlehání
40 g vanilkového pudinkového prášku
5 hrušek

Smícháme jedno vejce, máslo, 50 g cukru, mouku a kypřicí prášek. Těsto rukama vypracujeme a vložíme do formy na koláč, kterou předem vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Někdy se těsto drolí, což způsobí mouka, která je sušší nebo máslo, které nemá dost tuku. Bohužel, žijeme v době, kdy se vyrábí široký sortiment surovin, ale kvalita se velmi liší. Nezoufejte a těsto do formy namačkejte.

Oloupané hrušky nakrájíme na plátky a rozprostřeme na koláč. Plátky klademe pěkně za sebou, aby byl koláč opravdu hruškový.

Do misky vložíme zakysanou smetanu, šlehačku, pudinkový prášek, cukr a vejce. Vše promícháme a nalijeme na koláč. Pečeme uprostřed ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 min.

Náš tip

Když pečeme koláč pro dospělé, polovinu hrušek namarinujeme ve víně, které ohřejeme, osladíme, ochutíme hřebíčkem, kouskem celé skořice a kousíčkem badyánu. Hrušky vložíme do horkého vína a necháme v něm klidně přes noc.

Ohodnoťte tento recept: 

84 hlasů

Další recepty Celý díl