Cuketoví šneci


Na kvásek
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
80 ml teplého mléka
Těsto
500 g špaldové mouky
150 g zakysané smetany
1 vejce
2–3 lžíce olivového oleje
200 g nastrouhané cukety
1 lžička soli
Náplň
350 g nahrubo nastrouhané cukety
3 stroužky česneku
100 g jemně strouhaného sýra
2 lžíce olivového oleje
50 g másla
sůl
pepř
čerstvý tymián nebo bazalka1 vejce na potření
50 g strouhaného sýra na posypání
Z teplého mléka, rozdrobeného droždí, cukru a mouky zamícháme kvásek.
Cuketu nastrouháme najemno a necháme ji chvíli stát. Potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Do mísy dáme mouku, zakysanou smetanu, vajíčko, sůl, vzešlý kvásek, olivový olej, nastrouhanou cuketu a propracujeme těsto.
Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl.
Připravíme si náplň. Olej s máslem rozehřejeme na pánvi a orestujeme nasekaný česnek. Stačí chvilička, aby česnek nezhořkl. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, osolíme, opeříme a podusíme asi 4–5 minut. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto vyválíme na 4–5 mm.
Na celý plát naneseme cuketovou náplň, posypeme jemně strouhaným sýrem a srolujeme jako štrúdl. Nakrájíme na plátky široké 1–1,5 cm. Plech si vyložíme pečicím papírem a poklademe na něj šneky. Dáme jim trochu prostoru, protože ještě nakynou. Necháme pod utěrkou 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C.
Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme 20–25 minut.
Ohodnoťte tento recept: