Zeleninová jídla

Cuketoví šneci

Na kvásek

1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
80 ml teplého mléka

Těsto

500 g špaldové mouky
150 g zakysané smetany
1 vejce
2–3 lžíce olivového oleje
200 g nastrouhané cukety
1 lžička soli

Náplň

350 g nahrubo nastrouhané cukety
3 stroužky česneku
100 g jemně strouhaného sýra
2 lžíce olivového oleje
50 g másla
sůl
pepř
čerstvý tymián nebo bazalka

1 vejce na potření
50 g strouhaného sýra na posypání

Z teplého mléka, rozdrobeného droždí, cukru a mouky zamícháme kvásek.

Cuketu nastrouháme najemno a necháme ji chvíli stát. Potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Do mísy dáme mouku, zakysanou smetanu, vajíčko, sůl, vzešlý kvásek, olivový olej, nastrouhanou cuketu a propracujeme těsto.

Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl.

Připravíme si náplň. Olej s máslem rozehřejeme na pánvi a orestujeme nasekaný česnek. Stačí chvilička, aby česnek nezhořkl. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, osolíme, opeříme a podusíme asi 4–5 minut. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto vyválíme na 4–5 mm.

Na celý plát naneseme cuketovou náplň, posypeme jemně strouhaným sýrem a srolujeme jako štrúdl. Nakrájíme na plátky široké 1–1,5 cm. Plech si vyložíme pečicím papírem a poklademe na něj šneky. Dáme jim trochu prostoru, protože ještě nakynou. Necháme pod utěrkou 30 minut kynout.

Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C.

Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme 20–25 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

42 hlasů

Další recepty Celý díl