Sváteční panenka s houbovou omáčkou a bramborami na slanině se špenátem
200 g vepřové panenky
sůl
pepř
olej nebo sádlo na osmahnutí
Omáčka
1 lžíce cibule
2 lžíce lesních hub
100 g másla
120 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
Panenku zprudka osmahneme ze všech stran na tuku a vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C.
Mezitím si připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, osmahneme houby, zalijeme smetanou a necháme povařit. Když jsou houby měkké, odstavíme z ohně a po kouscích přidáváme studené máslo, kterým omáčku zahustíme. Podle chuti osolíme, případně opepříme.
Panenku podáváme nakrájenou na plátky na houbové omáčce.
Jako přílohu doporučujeme brambory se slaninou a špenátem.
Brambory na slanině se špenátem
6–7 malých vařených brambor se slupkou
olej nebo sádlo
1 lžíce nakrájené cibule
50 g anglické slaniny
sůl
hrst špenátu
Na tuku zpěníme cibuli, osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme vařené brambory, které na pánvi prohřejeme. Případně podle potřeby osolíme. Jen mějme na paměti, že slanina bývá dost slaná a brambory jsme také vařili v osolené vodě.
Nakonec vložíme hrst špenátu, který necháme jen chviličku zavadnout.
Skvěle chutnají jako příloha, ale i jako samostatné jídlo.
Ohodnoťte tento recept: