Patenty s povidly a mákem


1 kg vařených brambor
300 – 500 g hladké mouky
sůl
sádlo na pomazání upečených bramborových placek (cca 250 g)
povidla
mletý mák
moučkový cukr
Brambory uvaříme nejlépe den předem v osolené vodě ve slupkách a po vychladnutí oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto. Mouky dáme jen tolik, aby těsto bylo vláčné, nelepilo se a dalo se krásně válet. Čím víc mouky přisypeme, tím budou patenty tužší, takže raději postupně a co nejméně.
Vypracujeme dlouhého hada, kterého nakrájíme na přibližně 2 cm silné kousky. Ty na pomoučeném vále vyválíme na co nejtenčí placku (ideálně 1 – 2 mm). Naše babičky pekly patenty na plotně, my si pomůžeme suchou pánví. Tu hodně rozehřejeme a placky jednu po druhé na sucho pečeme z obou stran. Trvá to chviličku! Pečeme zprudka a tak, aby byla placka stále světlá. Hotovou poznáme podle toho, že se na ní budou tvořit puchýřky. Upečenou placku potřeme z obou stran rozpuštěným sádlem, povidly a posypeme mákem smíchaným s trochou moučkového cukru. Jíme ještě teplé.
Ohodnoťte tento recept: