Ovocná jídla

Ovocný koláč

200 g polohrubé mouky
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
100 ml oleje nebo rozpuštěného másla
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli

2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce plátkových mandlí

Předehřejeme troubu na teplotu180 °C a vyložíme si dno dortové formy o průměru 23–25 cm pečicím papírem. Boky formy vymažeme tukem.

Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme cukr, vejce, smetanu a rozpuštěné máslo nebo olej. Jen krátce a lehce promícháme.

Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy a povrch poklademe ovocem. Posypeme skořicí, třtinovým cukrem a mandlovými lupínky.

Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.

Servírujeme ho klidně ještě teplý se lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo se šlehačkou.

On totiž vychladnout nestačí!

Náš tip

Část cukru můžeme nahradit vanilkovým cukrem nebo těsto ochutit vanilkou či vanilkovou esencí.

Ohodnoťte tento recept: 

114 hlasů

Další recepty Celý díl