Cheesecake s jahodami a bazalkou


280 g sušenek
150 g másla
300 g krémového sýra
500 g tučného tvarohu
400 g zakysané smetany
2 citrony
4 žloutky
250 g cukru500 g jahod
100 g cukru
velká hrst bazalky
Sušenky rozdrtíme (ručně nebo v mixéru) a smícháme s rozpuštěným máslem. Velmi vhodné jsou sušenky máslové, karamelové nebo s oříšky.
Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky smíchané s rozpuštěným máslem upěchujeme na dno (případně i na boky) formy. Dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň.
Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Do mísy dáme sýr, tvaroh, polovinu zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidáme žloutky, prošleháme a přelijeme do formy na sušenkový korpus. Pečeme asi 30 minut.
Cheesecake by se měl po upečení uprostřed ještě lehce chvět. Potřeme zakysanou smetanou a necháme péct ještě 5–10 minut.
Po upečení necháme vychladit, vložíme do lednice a necháme úplně zchladnout.
Do mixéru vložíme lístky bazalky a cukr. Dobře promixujeme.
Před podáváním ozdobíme koláč půlkami jahod a posypeme bazalkovým cukrem.
Ozdobíme až těsně před podáváním, aby jahody neovadly a cukr se nerozpustil.
Náš tip
Bazalkový cukr si můžeme připravit do zásoby a uchovávat v uzavřené sklenici.
Ohodnoťte tento recept: