Moučníky a cukroví

Cheesecake s jahodami a bazalkou

280 g sušenek
150 g másla
300 g krémového sýra
500 g tučného tvarohu
400 g zakysané smetany
2 citrony
4 žloutky
250 g cukru

500 g jahod
100 g cukru
velká hrst bazalky

Sušenky rozdrtíme (ručně nebo v mixéru) a smícháme s rozpuštěným máslem. Velmi vhodné jsou sušenky máslové, karamelové nebo s oříšky.

Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky smíchané s rozpuštěným máslem upěchujeme na dno (případně i na boky) formy. Dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň.

Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Do mísy dáme sýr, tvaroh, polovinu zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidáme žloutky, prošleháme a přelijeme do formy na sušenkový korpus. Pečeme asi 30 minut.

Cheesecake by se měl po upečení uprostřed ještě lehce chvět. Potřeme zakysanou smetanou a necháme péct ještě 5–10 minut.

Po upečení necháme vychladit, vložíme do lednice a necháme úplně zchladnout.

Do mixéru vložíme lístky bazalky a cukr. Dobře promixujeme.

Před podáváním ozdobíme koláč půlkami jahod a posypeme bazalkovým cukrem.

Ozdobíme až těsně před podáváním, aby jahody neovadly a cukr se nerozpustil.

Náš tip

Bazalkový cukr si můžeme připravit do zásoby a uchovávat v uzavřené sklenici.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl