Kuřecí nářez ve slanině
1 kg kuřecích prsou
400 g anglické slaniny
200 g tvrdého sýra
200 g hladké mouky
200 g šunky
4 lžíce oleje
4 vejce
200 g zakysané smetany
sůl
pepř
jarní cibulka nebo bylinky
mletá paprika
Formu na biskupský chlebíček vytřeme olejem a rozložíme do ní plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy a vzájemně se překrývaly, čímž vytvoří velký souvislý plát a „obal“ pro budoucí roládu.
Do misky vyklepneme čtyři vajíčka, přidáme k nim jemně nakrájenou jarní cibulku nebo provensálské bylinky a vidličkou vše rozšleháme do jednolité konzistence.
Kuřecí prsíčka podélně rozkrájíme na slabé plátky a vložíme je do hluboké misky. Posypeme je solí, mletým černým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Rukou vše promícháme tak, aby olej a koření obalily všechny plátky masa po obou stranách.
Potom přisypeme mouku a maso obalíme v mouce. Vložíme do mísy s vaječnou směsí a rukou obalíme ve vajíčkách.
Vrstvu masové směsi vložíme do formy, proložíme šunkou, zasypeme jemně nastrouhaným sýrem a ten zalijeme zakysanou smetanou smíchanou se solí a paprikou. Postup opakujeme do vyplnění formy. Zaklopíme slaninovými plátky a pečeme v troubě předehřáté na teplotu 180 °C hodinu, dokud na povrchu krásně nezezlátne.
Hotovou dobrotu vyndáme z trouby, necháme 10 minut zatáhnout a vyklopíme na tác.
Nakrájíme na plátky a podáváme.
Servírujeme samostatně s čerstvou zeleninou a grilovací omáčkou nebo dipem ze zakysané smetany, vařeným bramborem nebo bramborovou kaší jako hlavní chod.
Nářez chutná i studený nakrájený na tenké plátky v bagetě na svačinu nebo jako občerstvení pro návštěvy.
Náš tip
Je velké množství variant na ochucení, proto u nás říkáme tomuto jídlu Všechno, co mám ráda v srnčím hřbetě.
Ohodnoťte tento recept: