Různé

Vláčné bagetky

300 g vařených vychladlých brambor
½ lžičky soli
špetka cukru
200 ml smetany ke šlehání
15 g droždí
1 vejce
440 g hladké mouky
120 g nahrubo strouhaného eidamu nebo čedaru

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme vlažnou smetanou a zaprášíme lžící mouky. Musíme myslet na to, že droždí nepřežije teplotu 40 °C. Rozmícháme a necháme vzejít kvásek.

Brambory nastrouháme najemno a smícháme v robotu s kváskem, vajíčkem, solí a moukou.

Necháme dobře propracovat hnětacím hákem (alespoň 5 minut). Přikryjeme fólií a necháme hodinu kynout. Těsto krásně vyroste, je radost se na něj podívat.

Sýr nastrouháme nahrubo. Zapneme troubu na teplotu 220 °C. Pracovní desku dobře pomoučíme, vykynuté těsto vyklopíme na desku a poprášíme moukou. Těsto několikrát přeložíme a rozdělíme na poloviny.

Vytvarujeme bagety, posypeme sýrem a přeložíme dlouhé konce, znovu natáhneme do tvaru bagety a znovu posypeme sýrem. Postup opakujeme celkem třikrát a vytvarujeme do konečného tvaru. Hezky vypadá i bagetka zatočená jako vývrtka.

Položíme na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme vodou a necháme nakynout asi 10–15 minut. To už pravděpodobně bude trouba nahřátá. Pečeme 21–25 minut, dokud bagety nejsou zlatavé. Necháme na mřížce vychladnout.

Náš tip

Použijeme do těsta pečenou dýni nebo dýňové pyré a ochutíme tymiánem. Dýně je vodnatější, proto ubereme tekutinu a zapracujeme jen 80 ml smetany. Půl lžičky sušeného tymiánu v těstě nás naladí na režim DOVOLENÁ.

Ohodnoťte tento recept: 

34 hlasů

Další recepty Celý díl