Masové kuličky s houbovou omáčkou
400 g mletého vepřového masa
100 g čerstvých hub
2 stroužky česneku
1 lžíce hořčice
1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Omáčka
1 lžíce olivového oleje
100 g cibule
400 g čerstvých hub
100 ml suchého bílého vína
150 ml vývaru nebo vody
1 lžíce hořčice
150 ml smetany ke šlehání
citronová šťáva
1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
sůl
pepř
Maso smícháme s drobounce nakrájenými nebo nasekanými houbami (zpracujeme tak i nožičky hub), s prolisovaným česnekem, hořčicí, najemno nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Z masové směsi vytvoříme asi 20 kuliček a opečeme je ve velké pánvi na tuku dozlatova.
Opatrně, aby se nerozpadly.
Kuličky odložíme stranou! Do pánve přidáme lžíci olivového oleje, na kterém orestujeme cibuli, přidáme nakrájené houby a osolíme.
Šťávu, kterou houby pustí, vydusíme na tuk a houby opečeme. Přilijeme víno a povaříme, aby se odpařil alkohol, a zalijeme vývarem nebo vodou. Vložíme kuličky a necháme projít varem.
Ochutíme hořčicí, smetanou a citronovou šťávou. Dosolíme a opepříme. Servírujeme posypané bylinkami.
Jako příloha se hodí bramborová kaše, šťouchané brambory, celerové pyré i květáková rýže.
Ohodnoťte tento recept: