Bůček nebo krkovice svátečně
800 g vepřového bůčku nebo krkovice
pepř
mořská sůl
olivový olej
600 g vařené červené řepy
2 lžíce hrubozrnné hořčice
čerstvý rozmarýn
200 g hnědých žampionů nebo hříbků
5 stroužků česneku
200 ml bílého suchého vína
2 čerstvé paprikyhrnek kuskusu
K servírování
ledový salát
rukola
citronová šťáva
sůl
Jablečná omáčka
500 g jablek
100 g másla
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce hořčice
sůl
vinný ocet
pepř
Z bůčku odřízneme kůži. Nakrájíme ho na plátky, které přes fólií naklepeme. Osolíme, opepříme a restujeme v rozpálené grilovací pánvi.
Krkovici zbavíme kosti, nakrájíme na plátky a přes fólii naklepeme. Dále postupujeme stejně jako u bůčku.
Papriky rozkrojíme napůl, pekáček pokapeme olivovým olejem, papriky lehce posolíme a v pekáčku vložíme do vyhřáté trouby.
V druhé rozehřáté pánvi s olejem opékáme na menší kousky nakrájenou předvařenou řepu. Osolíme a opepříme.
Jakmile je maso z jedné strany zlatohnědé, obrátíme ho, potřeme hořčicí a posypeme nasekanými lístky rozmarýnu. Rozmarýn sekáme velmi najemno a nedáváme ho mnoho, aby jídlo nezhořklo.
Do pánve přidáme houby nebo žampiony nakrájené na menší kousky, čtyři stroužky česneku nakrájené na plátky a osolíme.
Opečené maso přendáme i se žampiony do zapékací mísy. K výpeku do pánve přilijeme 100 ml vína. Chvíli povaříme, aby se odpařil alkohol a nalijeme na maso.
Řepu také podlijeme 100 ml vína a počkáme, dokud se neodpaří. Potom ji dáme do druhé zapékací mísy a s masem dopékáme v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C asi 10 minut. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a necháme dojít.
Mezitím si nastrouháme oloupaná jablka. Cukr rozpustíme na karamel, přidáme máslo, osmahneme jablka, zakápneme citronovou šťávou a podusíme.
Když jsou jablka měkká, osolíme je, dochutíme vinným octem, pepřem a hořčicí. Široký výběr hořčice umožňuje mnoho chutí této omáčky.
Kuskus zalijeme dvěma hrnky vroucí vody a necháme nabobtnat. To stihneme, když se dusí jablka.
Z ledového salátu a rukoly připravíme malý salátek. Stačí posolit a zakápnout citronovou šťávou.
Z trouby vyjmeme maso, řepu, papriky a servírujeme.
Na talíř dáme malou hromádku salátu, položíme pečenou papriku, pečenou červenou řepu a maso. Do papriky vložíme kuskus a přelijeme výpekem s houbami.
Do menší mističky servírujeme jablečnou omáčku.
Ohodnoťte tento recept: