Moučníky a cukroví

Minidezerty Pavlova jako velikonoční vajíčka

4 bílky z velkých vajec nebo 5 z menších vajec
210 g cukru krupice
15 g kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa
kapka vanilkového extraktu
špetka soli

Troubu předehřejeme na teplotu 150 °C. Na pečicí papír si podle šablonky nebo vykrajovátka nakreslíme vajíčka, podle kterých pak budeme stříkat tvary. Papír otočíme nákresem na plech, aby tuha nepřišla do styku s potravinami.

Bílky se špetkou soli šleháme s pomocí šlehače do pevného sněhu. Postupně přidáváme cukr, až se pod metličkou začnou tvořit pevné špičky, které se v podstatě vůbec neohýbají dolů. Ke konci šlehání přidáme vanilkový extrakt, škrob a vinný ocet.

Nastříkáme na papír, vyplníme i dno tak, aby vznikl tvar poloviny vajíčka – bílku a vznikla

prohlubeň na žloutek.

Vložíme do trouby a teplotu snížíme na 110 °C. Během pečení troubu neotevíráme a sušíme 50–60 minut. Pavlova by měla být na povrchu křupavá, ale neměla by zhnědnout.

Troubu vypneme a necháme v ní vychladnout.

Po vychladnutí naplníme lemon curdem a před podáváním ozdobíme kraje šlehačkou.

Hezky vypadají také ozdobené čerstvým ovocem a nasekanými pistáciemi, případně lyofilizovanými malinami.

Ohodnoťte tento recept: 

30 hlasů

Další recepty Celý díl