Kaštanový dort
forma o průměru 20 cm
Korpus
4 vejce
50 g másla
250 g kaštanového pyré
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
kůra z jednoho pomeranče
2 lžíce holandského kakaa
případně cukr na dochucení
Kaštanová náplň
250 g kaštanového pyré
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Šlehačková vrstva
250 ml smetany ke šlehání 40%
1 vanilkový cukr
Mražené kaštanové pyré necháme rozmrazit. Je již oslazené a mírně ochucené rumem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem a vanilkovým cukrem. Postupně zašleháme kaštanové pyré, kakao a pomerančovou kůru. Zlehka přimícháme sníh z bílků. Případně podle potřeby dosladíme.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kaštanovou moukou nebo kakaem, aby dortík zůstal bezlepkový.
Těsto nalijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě 30 minut při teplotě 180 °C.
Korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se těsto uprostřed nepřilepí, máme hotovo. Necháme vychladnout a postupně navrstvíme kaštanovou a šlehačkovou náplň.
Ušleháme šlehačku, do které postupně zamícháme kaštanové pyré a vanilkový cukr.
Šlehačkovou vrstvu ušleháme ze 40% smetany a vanilkového cukru. Smetanu s nižším obsahem tuku raději zpevníme ztužovačem.
Necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout. Zdobit můžeme nastrouhaným kaštanovým pyré.
Náš tip
Korpus můžeme podávat jako dortík, když ho doplníme kopečkem šlehačky a malinami nebo jiným ovocem.
Jako variantu lze do korpusu dát místo kaštanů dobře vyzrálé banány.
Ohodnoťte tento recept: