Moučníky a cukroví

Kaštanový dort

forma o průměru 20 cm

Korpus

4 vejce
50 g másla
250 g kaštanového pyré
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
kůra z jednoho pomeranče
2 lžíce holandského kakaa
případně cukr na dochucení

Kaštanová náplň

250 g kaštanového pyré
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr

Šlehačková vrstva

250 ml smetany ke šlehání 40%
1 vanilkový cukr

Mražené kaštanové pyré necháme rozmrazit. Je již oslazené a mírně ochucené rumem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem a vanilkovým cukrem. Postupně zašleháme kaštanové pyré, kakao a pomerančovou kůru. Zlehka přimícháme sníh z bílků. Případně podle potřeby dosladíme.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kaštanovou moukou nebo kakaem, aby dortík zůstal bezlepkový.

Těsto nalijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě 30 minut při teplotě 180 °C.

Korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se těsto uprostřed nepřilepí, máme hotovo. Necháme vychladnout a postupně navrstvíme kaštanovou a šlehačkovou náplň.

Ušleháme šlehačku, do které postupně zamícháme kaštanové pyré a vanilkový cukr.

Šlehačkovou vrstvu ušleháme ze 40% smetany a vanilkového cukru. Smetanu s nižším obsahem tuku raději zpevníme ztužovačem.

Necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout. Zdobit můžeme nastrouhaným kaštanovým pyré.

Náš tip

Korpus můžeme podávat jako dortík, když ho doplníme kopečkem šlehačky a malinami nebo jiným ovocem.

Jako variantu lze do korpusu dát místo kaštanů dobře vyzrálé banány.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl