Cizrnová skotská vejce


300 g cizrny – luštěniny
3 stroužky česneku
1 jarní cibulka
bylinky – petržel, koriandr, libeček, oregano
2 lžíce sezamových semínek
špetka mletého koriandru
špetka mletého chilli
1/2 lžičky mletého kmínu
8 vajec
sůl
čerstvě mletý pepřolej na smažení
Cizrnu propláchneme a namočíme do 3 litrů studené vody zhruba na 12 hodin.
Potom cizrnu scedíme, znovu propláchneme a vsypeme do mixéru. Česnek oloupeme, jarní cibulku nasekáme nahrubo a lístky bylinek rovněž. Vše přisypeme k cizrně. Přidáme koření, osolíme (zhruba 1 lžičkou soli), opepříme a přidáme sezam. Rozmixujeme nahrubo a uložíme na 1–2 hodiny do lednice. Hmota se spojí a půjde s ní dobře pracovat.
Vejce uvaříme naměkko (5 minut) nebo natvrdo (9 minut), jak je máme rádi.
Uvařená schladíme ve studené vodě a oloupeme.
Vejce obalíme asi v centimetrové vrstvě cizrnové hmoty.
Smažíme na střední teplotu v rozpáleném oleji.
Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce.
Podáváme s česnekovojogurtovým dipem a zeleninou na másle.
Náš tip
Pokud nechceme vejce smažit v oleji, upečeme je v troubě předehřáté na teplotu 200 °C. Lehce je potřeme olejem a pečeme zhruba 20 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: