Základní vaječná omeleta
3 vejce
2 lžíce másla
sůl
Pánvičku rozehřejeme na středním plamenu. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme. Do pánve dáme lžíci másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. Vejce osolíme a opepříme. Nalijeme do pánve.
Vajíčka necháme několik vteřin lehce bublat. Potom je dřevěnou vařečkou několikrát shrneme od okrajů pánve směrem ke středu.
Pánví několikrát zatřeseme. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká.
Pevně uchopíme rukojeť a pánev nakloníme, aby omeleta sklouzla k jedné straně, a přehodíme ji na talíř. Přeložíme a podáváme potřenou máslem.
Podle toho co „dům dal” si můžeme připravit mnoho variant omelety. Chutná s jakýmkoliv sýrem, hráškem, pórkem, žampiony, masem, s nastrouhaným zelím, šunkou, bylinkami, cuketou, slaninou, kozím sýrem i červenou řepou. Variant je tolik, kolik vás jen napadne.
Ohodnoťte tento recept: