Moučníky a cukroví

Mandlový koláč s ovocem

100 g másla
100 g cukru
3 vejce
1 lžička mandlového extraktu
1 lžíce mandlového likéru
80 g hladké mouky
150 g mandlové mouky
1/4 lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
plátky mandlí na zdobení

Dortovou nebo koláčovou formu dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na teplotu 180 °C.

Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáváme postupně po jednom vejci, mandlový extrakt, mandlový likér a dobře ušleháme. Šlehání v robotu trvá asi 5 minut.

Mouku, prášek do pečiva, sůl a mandle zamícháme stěrkou a těsto vložíme do formy.

Hustě poklademe ovocem. Skvěle se s těstem snoubí hrušky. Výborné jsou ovšem i broskve, nektarinky, meruňky, maliny nebo ostružiny.

Oloupeme hrušky, odstraníme stopku, rozkrojíme je na poloviny (shora dolů) a zbavíme jadřinců (k tomu se skvěle hodí vykrajovač na meloun).

Potom hrušky položíme řezem dolů do kruhu tak, aby vrchní část hrušky směřovala doprostřed. Nahoru pak položíme plátky mandlí.

Pečeme v troubě 30–35 minut nebo dokud koláč nezhnědne a není uprostřed ztuhlý (do středu koláče zapíchneme párátko, pokud ho vyjmeme čisté, je koláč hotový).

Koláč necháme 10 minut vychladnout na chladicí mřížce. Okraje dortu opatrně obkroužíme nožem, aby se koláč uvolnil.

Podáváme s kopečkem šlehačky nebo crème fraîche.

Dort vydrží přikrytý v lednici 3–4 dny. Pokud bylo ovoce příliš kyselé, je možné, že budeme muset povrch poprášit moučkovým cukrem.

Mandlová mouka z oloupaných blanšírovaných mandlí zajistí jemnou strukturu a světlý korpus. Z mletých mandlí je koláč tmavší a hutnější, ale v obou případech je skvělý. Do mletých mandlí můžeme přidat o lžíci mandlového likéru víc.

Náš tip

Pokud máme na zahradě ořešák, neváháme a pečeme z ořechů. Bude trochu jiný, ale skvělý.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl