Ryby a mořské plody

Slávky na víně

1 kg slávek
150 ml suchého bílého vína
50 g šalotky
50 g másla
4 stonky plocholisté petržele
1 lžíce citronové šťávy a citron na dochucení
čerstvě mletý pepř
sůl

Slávky očistíme. Otevřené vyhodíme! Zavřené vložíme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.

Ze stonků petržele otrháme lístky, najemno je nakrájíme a stonky dáme stranou. Šalotku najemno nakrájíme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme polovinu másla a šalotku na něm zpěníme. Přidáme stonky petržele a zvýšíme oheň na maximum.

Přisypeme omyté mušle a ½ minuty mícháme. Přidáme víno, 2 špetky pepře, přiklopíme pokličkou a necháme dusit 3 minuty.

Odklopíme pokličku, přilijeme 50 ml horké vody, promícháme a necháme přikryté dusit další 2 minuty. Stáhneme z ohně. Zavřené slávky vyhodíme! Přidáme citronovou šťávu, případně dochutíme solí. Vmícháme zbylé máslo, nakrájenou petržel a promícháme.

Podáváme s bílým chlebem a stroužkem citronu.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl