Různé

Slaný koláč à la americká pizza

1 vejce
100–150 ml mléka
200 ml zakysané smetany nebo jogurtu
70 ml oleje
sůl
150 g šunky, salámu nebo libové anglické slaniny nakrájené najemno
150 g tvrdého strouhaného sýra
hrst krájených žampionů
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé kukuřičné mouky
koření na pizzu
nebo
oregano, sušený česnek, pepř, bazalka
1 lžička prášku do pečiva
cibulka jarní nebo sušená smažená

Nahoru

rajče
cibulka
tvrdý strouhaný sýr

Tento koláč nikdy nezklame a připravuji ho vždy, když uklízím mrazák a lednici. Zpracuji tak všechny zbytky. Pokud jich mám víc, rovnou si do sáčku připravím suroviny na další koláč a vložím do mrazáku, protože vzpomínky na něj mě nutí péct další várku.

Není to koláč pro milovníky tenké pizzy a francouzských quichů. Americká pizza je vysoká buchta. Jak bude chutnat záleží na tom, co do ní dáme. Tento recept je takový základ, ale chuťové varianty si můžeme jakkoli přizpůsobit.

Vejce rozšleháme v mléce s olejem a zakysanou smetanou. Potom postupně zamícháme ostatní suroviny.

Nalijeme na plech (velikost 30 x 40 cm) nejlépe vymazaný a vysypaný moukou nebo vystlaný pečicím papírem a pečeme asi hodinu při teplotě 200 °C.

Po 15 minutách pečení naskládáme nahoru rajčata, cibulku a posypeme sýrem.

Podáváme teplý i studený.

Ohodnoťte tento recept: 

52 hlasů

Další recepty Celý díl