Vláčný makový koláč bez lepku i cukru


3 vejce
120 g medu nebo třtinového cukru
75 ml oleje
120 g bílého jogurtu
170 g mrkve
100 g vlašských ořechů
50 g kaštanové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
110 g mletého máku
20 cl rumu4 lžíce malinového džemu
Poleva
100 g hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání (33% tuku)olej a mouka na vymazání formy
mandle na ozdobu
Z bílků ušleháme sníh. Žloutky společně s medem nebo cukrem ušleháme do světlé pěny, do které postupně zašleháme i olej.
Ručně pak přimícháme jogurt, kaštanovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhané ořechy, mletý mák, kakao a rum. Nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.
Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme kaštanovou moukou. Do formy pak nalijeme umíchanou směs těsta. Uhladíme a dáme péct při teplotě 170 °C na 50–60 minut do vyhřáté trouby. Necháme zchladnout na mřížce.
Potom vyklopíme z formy a obrátíme spodní stranou vzhůru, abychom získali rovnou plochu na polevu. Z tohoto důvodu je vhodné spodní dno formy vystlat pečicím papírem, který trochu pomažeme olejem. Povrch potřeme malinovou marmeládou.
Smetanu zahřejeme, měly by se v ní tvořit bublinky, ale nesmí se vařit. Sejmeme z plotýnky a vsypeme do ní na kousky nasekanou čokoládu. Po zhruba 5 minutách se čokoláda rozpustí. Pak směs metličkou vyšleháme a nalijeme na koláč. Zdobíme plátky mandlí.
Recept je to starý, ale velmi moderní.
Ohodnoťte tento recept: