Moučníky a cukroví

Závin z kváskového těsta

250 ml mléka
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 žloutky
1 vejce
70 g rozpuštěného másla nebo sádla
50 ml oleje
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
75 g kvásku
citronová kůra z půlky citronu
bílek nebo vejce na potření

rum, cukr a máslo na potření po upečení

Pokud nemáme kvásek a chceme péct z droždí, potřebujeme 1 kostku droždí nebo 4 lžičky sušeného droždí.

Do vlažného mléka dáme cukr, kvásek, 100 g hladké mouky a 100 ml mléka. Dobře promícháme. Případně podle potřeby rozředíme mlékem. Necháme přes noc pod fólií při pokojové teplotě.

Druhý den přidáme vanilkový cukr, sůl, žloutky, vejce, máslo, olej, mouku a citronovou kůru.

Mícháme v hnětači alespoň 10 minut. Pokud nemáme robot, tak jen dobře vymícháme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Kvásku to trvá asi 5 hodin. Při pečení z droždí to bude zhruba za 2 hodiny.

Vyklopíme na pomoučený vál a těsto rozdělíme na poloviny.

Těsto vyválíme a naplníme tím, co máme rádi. Může být s makovou náplní, jablkovou, ořechovou, tvarohovou, jablečnou nebo kokosovou.

Hotové záviny necháme kynout alespoň 30 minut na teplém místě nebo v troubě při teplotě 50 °C. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem a propícháme vidličkou, aby mohla vyjít pára a závin nepraskl.

Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 170 °C asi 30 minut. Hotové potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Vydrží dlouho vláčný.

Nejjednodušší postup z jablek je: vyválet, posypat sladkou piškotovou strouhankou, navrstvit jablka, posypat skořicí, troškou mletého hřebíčku a rozinkami namočenými v rumu. Případně podle potřeby i cukrem a opět trochou sladké strouhanky. Cukr obvykle nepřidáváme, protože jablka i rozinky bývají sladké dost. Můžeme závin ještě vylepšit nahrubo sekanými ořechy.

Tvarohová náplň

250 g tvarohu ve fólii
2 lžíce cukru
vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra

Vše smícháme a naplníme buchty. Můžeme přidat rozinky.

Povidlová náplň

Povidla smícháme se strouhaným perníkem a dochutíme rumem a skořicí.

Jablková náplň

Nastrouhaná jablka podusíme do odpaření vody, přidáme cukr, skořici a kapku rumu. Pokud potřebujeme směs zahustit, přidáme piškotovou strouhanku. Můžeme přidat i rozinky.

Ořechová náplň

Umleté ořechy povaříme v mléce, přidáme cukr, špetku skořice a rumu. Pokud je náplň řídká, přidáme ořechy nebo piškotovou strouhanku.

Kokosová náplň

Kokos povaříme v mléce, přidáme cukr a ušlehaný bílek. Chuť se zvýrazní povařením v kokosovém mléce a přidáním mandlového likéru.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl