Citrony v soli


citrony
sůl
cukr
citronová šťáva
Citrony důkladně očistíme a nakrájíme na měsíčky. Sklenici vypláchneme horkou vodou a skládáme do ní citrony.
Smícháme 2 díly soli s jedním dílem cukru a citrony zasypeme. Zalijeme šťávou z citronů. Sklenici zavřeme a protřepeme. Citrony musí být ponořené v nálevu, aby neplesnivěly.
Postavíme je na teplé místo, třeba prosluněné okno. Citrony by měly pustit tolik šťávy, aby byly zcela ponořené. Nejprve bude nálev zakalený, ale během 3–4 týdnů by se měl vyčistit.
Ve sklenici proběhlo mléčné kvašení, ale je dobré ponechat ještě pár týdnů proležet a nechat pracovat enzymy.
Potom uchováváme v chladu. Nabíráme vždy čistou lžíci či vidličkou, aby se do sklenice nedostaly bakterie a citrony se nezačaly kazit.
Při používání nezapomeneme, že jsou dost slané a jídlo obvykle není třeba solit.
Nasolený citron můžeme použít do těstovinových salátů, na ochucení kuskusu, na pomalu pečená masa nebo do polévek. Dodá jídlu mírně pálivou chuť a osolí ho. Výborný je v dušené zelenině. Obzvlášť mrkev ochutí naprosto skvěle.
Náš tip
Nálev můžeme doplnit kořením – například bobkovým listem, jalovcem, badyánem a černým pepřem.
Ohodnoťte tento recept: