Různé

Máslová veka s pomazánkami

500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažného mléka
1/2 lžičky cukru
11 g soli
80 g másla

1 vejce, žloutek nebo bílek na potření

Z jedné třetiny mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít lehce zasypaný moukou.

Zbylou mouku dáme do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidáme sůl a promícháme. Teprve potom přidáme mléko, máslo a kvásek.

Zapneme robota na nejnižší otáčky a necháme chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedneme rychlost na střední a necháme hníst 7 minut.

Těsto bude hladké, nelepivé, zcela se oddělí od mísy a také vyvrátí pochybnosti o množství tekutiny, které se může zdát vysoké, ovšem mouka vše krásně vstřebá a s těstem se hezky pracuje.

Těsto vytvarujeme do bochánku, vložíme do misky vymazané olejem, zatáhneme fólii a necháme kynout asi hodinu a půl.

Těsto rozdělíme na poloviny a vytvarujeme veky.

Veky položíme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme kynout pod utěrkou zhruba 30–40 minut.

Potřeme vejcem, bílkem nebo žloutkem, rozšlehaným se lžící vody a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C zhruba 30 minut.

Veky by měly být krásně zlaté! Necháme je vychladnout na mřížce, než do nich zakrojíme.

Avokádová pomazánka s hráškem

200 g mraženého hrášku
1 avokádo
hrst listového špenátu
citronová šťáva
čerstvý tymián
sůl
čerstvě mletý pepř

Hrášek přelijeme vroucí vodou a necháme namočený asi 5 minut. Potom ho scedíme a schladíme v ledové vodě.

Scedíme a necháme okapat.

Tyčovým mixérem rozšleháme pěkně najemno avokádo, špenát, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Potom přidáme hrášek a promixujeme. Pokud chceme hrubší konzistenci, mixujeme jen chvilku. Pokud máme raději jemné pomazánky, mixujeme déle.

Pomazánku mažeme na veku nebo bagetu, ozdobíme rajčátky, slunečnicovými semínky, kozím sýrem, vajíčkem nebo čímkoliv podle vlastní fantazie.

Celerová pomázanka

100 g celeru
100 g ricotty
sůl
limetková šťáva
rozmarýn nebo bílý pepř

ocet

Celer vložíme do vroucí osolené vody se lžící octa a vaříme, dokud nezměkne. Po uvaření rychle zchladíme ve studené vodě. Celer nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ricottou a limetkovou šťávou. Osolíme a přidáme trošku opravdu najemno nasekaného rozmarýnu.

Rozmarýn je poměrně aromatický, ne každý ho může, v takovém případě ochutíme pomazánku bílým pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl