Moučníky a cukroví

Křehké košíčky s náplní z vaječného likéru

250 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
špetka soli
125 g másla
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

150 g smetany ke šlehání
100 g vaječného likéru
300 g kvalitní bílé čokolády
40 g másla

V hnětači smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek, a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto rychle propracujeme. Vytvarujeme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme přes noc vychladit do lednice.

Těsto je možné propracovat i rukou, máslo však musí být dobře vychlazené a pracovat musíme velmi rychle.

Vychlazené těsto si rozdělíme na stejné kousky podle velikosti košíčků. Já si je odvažuji a prsty vmáčknu do formiček. Okraj vytvaruji podle formičky. Formičky se nemusí vymazávat. Dno košíčků propícháme vidličkou a necháme ještě vychladit v lednici.

Troubu předehřejeme na teplotu 160 °C. Pečeme dozlatova asi 12 minut. Necháme košíčky zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.

Na náplň smícháme smetanu s vaječným likérem. Ohřejeme ji téměř k bodu varu a přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky. Necháme chvíli stát. Potom čokoládu rozmícháme dohladka a vmícháme máslo.

Krém lijeme do košíčků a necháme zchladnout.

Náš tip

Těsto na košíčky se může připravit den dopředu a je možné ho i zmrazit. Korpusy košíčků se dají skladovat asi 2–3 týdny a plnit den před podáváním. Naplněné vydrží asi týden i déle, nám však nejdéle 2 dny, ale to má jiný důvod.

Verzi s vaječným likérem děláme pro dospělé členy rodiny, ale skvělé jsou naplněné lemon curdem. Výborný recept na lemon curd najdete na našem webu.

Nezapomeneme zdobit! Krásně vypadají lyfolizované brusinky. O trochu zelené vánoční barvy se postará kousek meduňky, kterou naaranžujeme těsně před podáváním.

Tip č. 1: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).

Košíčky naplníme krémem a podle své fantazie ozdobíme (použila jsem kuličky v bílé čokoládě a lyofilizované brusinky). Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, ideálně přes noc (nejlepší jsou den odleželé). Skladujeme v lednici, kde vydrží až týden.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl