Perníkový štrúdlík


Těsto
2 lžíce medu
1 vejce
300 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
120 g cukru moučky
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
1 lžička citronové kůry
2 lžičky perníkového koření
Náplň
5 lžic švestkových povidel
1 lžíce kandované pomerančové kůry
200 g sekaných vlašských ořechů
100 g sušených švestek
1 lžíce citronové šťávy
50 g rozinek
50 g fíků
50 g datlí
Med nahřejeme a smícháme s vejcem, moukou, cukrem, mlékem, rumem, kůrou a kořením. Zpracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odležet v lednici.
Švestky a rozinky namočíme na několik hodin do rumu. Potom smícháme všechny suroviny do náplně.
Těsto rozválíme, nakrájíme na 5 cm široké pruhy a do středu naneseme nádivku. Po delší straně přes ni přehneme těsto, spojíme a potřeme vejcem. Pečeme 5 minut při teplotě 200 °C, pak asi 30 minut při teplotě 170 °C dozlatova. Vychladlé zabalíme do alobalu. Za pár dnů štrúdlík pěkně zvláční. Krájíme na plátky.
Ohodnoťte tento recept: