Medové řezy s ořechovou krustou


Těsto
420 g hladké mouky
150 g cukru krupice
150 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžíce mléka
špetka soli
Na potření
rum nebo káva
mléko
rybízový džem
Krusta
300 g vlašských ořechů
120 g másla
3 lžíce medu
50 g cukru krupice
Náplň
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
150 g másla
250 ml mléka
3 lžíce cukru moučky
Ze všech surovin zpracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a vyválíme dvě placky vysoké asi 3 mm. Obě dáme na pečicí papír. Jednu z placek upečeme při teplotě 180 °C dozlatova.
Na krustu nasypeme do pánve cukr a necháme ho zezlátnout na karamel. Přimícháme med, máslo a ořechy. Naneseme na neupečenou placku a pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C.
Mezitím si uvaříme z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku pudink. Přikryjeme fólii a necháme vychladnout.
Máslo ušleháme s cukrem a postupně zašleháme vychladlý pudink. Můžeme přichutit rumem.
Upečenou placku bez krusty lehce pocákáme mlékem s rumem (případně kávou), potřeme rybízovou zavařeninou a připraveným krémem. Přiklopíme plackou s ořechy (krustou nahoru) a necháme uležet alespoň do druhého dne.
Nakrájíme na menší kousky, které mohou být součástí vánočního pečiva nebo skvěle poslouží jako moučník na neděli či pohoštění v adventu.
Ohodnoťte tento recept: