Dýňový perník


Těsto
250 g jemně nastrouhané dýně
140 g cukru krupice
2 vejce
60 ml oleje
220 g polohrubé mouky (cca), dle vodnatosti dýně
1 prášek do perníku
Možno přidat
kakao
čokoládu
ořechy
kokos
marmeládu, džem, povidla
čokoládovou polevu
Do mísy najemno nastrouháme očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše dobře promícháme. Dále přilijeme olej, přisypeme mouku s práškem do perníku nebo kypřicím práškem a perníkovým kořením. Vše dobře promícháme. Pokud chceme perník tmavý, kakaový, nahradíme část mouky kakaem.
Do těsta dle chuti můžeme přidat nasekané ořechy, čokoládu nebo strouhaný kokos, džem nebo marmeládu.
Pečeme v kulaté formě o průměru 22–24 cm v předehřáté troubě při teplotě 170 °C nebo v remosce přibližně 25–30 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
Po zchladnutí můžeme perník prokrojit, pomazat marmeládou podle chuti a polít čokoládovou polevou nebo nejprve potřít povidly a pak přelít čokoládou, posypat dle chuti kokosem nebo ořechy. Vše uděláme podle toho, jak nám perník nejvíce chutná.
Perník je velmi jednoduchý, rychlý, nadýchaný a díky dýni i hezky vláčný.
Náš tip:
Pokud máme doma přemíru kompotů, můžeme vyzkoušet perník z jakéhokoliv kompotu. Ovoce rozmixujeme.
Ohodnoťte tento recept: