Husí prsa pomalu pečená
2 větší husí prsa
sůl
kmín
Husí prsa vydatně potřeme solí, jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části. Kůži nakrájíme nebo propícháme, aby nám vyteklo sádlo.
Prsa položíme do pekáčku kůží dolů a necháme tuk vysmahnout.
Okmínujeme.
Prsa položíme kůží nahoru, podlijeme trochou vody a pečeme přikryté přibližně 3 hodiny při teplotě 90 °C.
Nekontrolujeme, neotvíráme, maso se musí dobře propařit.
Po 3 hodinách přelijeme sádlem, znovu přiklopíme a pečeme další 3 hodiny.
Potom odkryjeme, přelijeme sádlem a necháme péct při teplotě 200 °C zhruba 30 minut, aby byla kůrčička pěkně vypečená.
Maso je měkké a rozpadá se. Kost lehce vyjmeme a servírujeme.
Obvyklou přílohou bývá bramborový knedlík a zelí, červené i bílé.
Jako přílohu vyzkoušejte kaštanovou nádivku a šípkovou omáčku.
Náš tip:
Sádlo slijeme a používáme na vaření nebo zamícháme se zbytky husy a dáme si ho na chlebu.
V remosce pečeme 3 hodiny bez otevírání.
Ohodnoťte tento recept: