Bramborové pusinky

600 g oloupaných brambor
sůl
2 lžíce másla
100 ml smetany na vaření
1 větší vejcerozpuštěné máslo na potření
Brambory pokrájíme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšleháme ručním šlehačem se lžící másla. Osolíme. Necháme přibližně 10 minut zchladnout.
Potom zašleháme vejce a tolik smetany, aby byly brambory kašovité, ale ne řídké. Doporučuji smetanu přilévat postupně.
Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C.
Nastříkáme cukrářským sáčkem na plech vystlaný pečicím papírem pěkné pusinky, asi 4-5 cm velké.
Pečeme zhruba 20 minut dozlatova. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a servírujeme.
Náš tip:
V případě, že přelijeme smetanu, zahustíme brambory bramborovým škrobem.
Jako obměnu můžeme do pusinek přidat bylinky a servírovat s rybou.
Vmíchaný strouhaný parmezán se výborně hodí k masům.
Ohodnoťte tento recept: