Parádní dezert z krupicové kaše


Krupice
500 ml smetany
55 g krupice
70 g cukru
1 celá skořice
2 celé badyány
5 g xantanové gumy
mléko podle potřeby
Smetanu s cukrem a kořením zavaříme a asi 2 minuty povaříme. Pak vyjmeme koření a přidáme krupici, kterou vaříme zhruba 5 minut do zhoustnutí. Podle potřeby naředíme mlékem a přidáme xantanovou gumu. Směs rozmixujeme, aby byla bez hrudek, protože ji budeme šlehat ve šlehačkové lahvi. Pomocí dvou bombiček s N2O našleháme a udržujeme do konzumace v teple, aby kaše neztuhla.
Lískooříškový crumble
20 g cukru
20 g oloupaných lískových oříšků
Na pánvi necháme cukr zkaramelizovat. Potom přidáme oloupané oříšky a směs rozprostřeme na plech, kde ji necháme ztuhnout. Směs pak rozmixujeme, ale maximálně 10 sekund, aby se nám směs neslepila.
Marinovaný ananas
ananas
50 g cukru
100 ml vody
Z cukru vytvoříme v hrnci světlý karamel. Přidáme vodu a necháme lehce provařit, dokud se karamel nerozvaří a budeme mít průhlednou tekutinu. Ananas si nakrájíme na libovolné tvary. Dáme do misky, zalijeme karamelovým rozvarem a necháme přes noc v lednici marinovat.
Borůvkový gel či omáčka
100 g mražených borůvek
10 g cukru
¼ citronu
2 g xantanové gumy, želatiny nebo agaru
Do hrnce dáme borůvky, cukr a šťávu z citronu. Zavaříme vše dohromady a necháme zhruba 5 minut pomalu vařit. Přidáme želatinu. Směs rozmixujeme a přepasírujeme přes jemný cedník do misky. Metličkou našleháme, aby se do směsi dostal vzduch a vznikla pěna.
Na talíř aranžujeme kopeček kaše, kopeček borůvkového gelu, hromádku oříškového crumble a plátek marinovaného ananasu. Zdobíme drobným ovocem a jedlými květy.
Náš tip
Uvaříme si podle návodu krupicovou kaši, xantanovou gumu můžeme vynechat, když ji nebudeme šlehat ve šlehačkové lahvi, a jinou již vařit nebudeme! Dezert z krupicové kaše má něco do sebe a dá se připravit na mnoho způsobů.
Ohodnoťte tento recept: