Maso

Kačeří prsa se šípkovou omáčkou, pyré z červeného zelí a bramborová kroketa

Pyré z červeného zelí

300 g červeného zelí
250 ml červeného vína
50 g cukru
100 g švestkových povidel
sůl

Červené zelí nakrájíme na nudličky a dáme do rendlíku. Podlijeme vínem, přidáme cukr, švestková povidla a sůl. Pozvolna necháme vařit do úplného změknutí a vyvaření tekutiny.

To může trvat 3 hodiny.

Hmotu rozmixujeme a podáváme teplou.

Vyplatí se takto zpracovat větší množství surovin a zbytek po porcích zamrazit nebo zavařit.

Šípková omáčka

100 g cibule
150 g kořenové zeleniny
100 g silného rajčatového protlaku
200 g šípkového džemu
cukr dle chuti
sůl
badyán
nové koření
bobkový list
jalovec
olej

Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu dohněda. Pozor nespálit! Jen nechat zhnědnout! Přidáme rajčatový protlak, šípkový džem a koření. Necháme pozvolna vařit, dokud není zelenina měkká.

Z omáčky vyjmeme koření a rozmixujeme.

Omáčku lze rovněž zavařit a mít kdykoli po ruce.

Bramborové krokety z odpalovaného těsta

300 ml vody
150 g másla
300 g krupice
500 g brambor
sůl
4 vejce
nasekané mandle
mouka, vejce a strouhanka na obalování
olej na smažení

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Vodu s máslem přivedeme k varu a přisypeme krupici. Mícháme na plotně, až se těsto odděluje od hrnce. Odpalované těsto necháme prochladnout. Nastrouháme do něj brambory, zamícháme vejce, osolíme a promixujeme v robotu, aby nebyly ve hmotě hrudky. Vyndáme z robotu, přidáme mandle a tvarujeme šišky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji. Stačí chvilku, pěkně dozlatova, protože brambory i mouka jsou již uvařené.

Kačeří prsa

kačeří prsa
mletý pepř
sůl

Kačeří psa osolíme a opepříme. Kůži na prsou nařízneme do mřížky a na suchou pánev položíme prsa kůží dolů. Necháme pozvolna propéct, aby vytekl z podkoží tuk. Teprve potom prsa obrátíme a necháme osmahnout z druhé strany. Prsa by měla být propečená. Uvnitř zůstanou růžová, ale ne syrová. Na dotažení je dáme do trouby vyhřáté na teplotu 100 °C asi na 10 minut.

Mezitím si na talíř upravíme pyré ze zelí, šípkovou omáčku i krokety. Vše zakápneme petrželovým olejem. Nakonec rozkrojíme prsa a položíme na talíř.

Petrželový olej připravíme tak, že si dobrý rostlinný (ne olivový) olej zahřejeme, vložíme do něj nakrájenou petrželovou nať, kterou vymacerujeme. Olej scedíme na jemném sítku nebo přes plátýnko. Prudce schladíme v ledové vodě nebo nádobě s ledem, aby si olej uchoval pěknou zelenou barvu. Skladujeme v chladu.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl