Moučníky a cukroví

Ořechový chlebíček s cuketou

2 vejce
1/2 hrnku cukru
1/3 hrnku slunečnicového oleje
1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
špetka soli
1/2 hrnku sekaných ořechů

V míse rozšleháme vejce s cukrem a olejem. Přidáme cuketu, mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru a sůl. Dobře promícháme. Ořechy vmícháme nakonec.

Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Silikonovou formu stačí vypláchnout vodou.

Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 170 °C asi 30–40 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí. Necháme chladnout na chladicí mřížce.

Starší cuketu oloupeme a zbavíme jádřinců. Mladé cukety nemusíme loupat, stačí je dobře omýt.

Náš tip

Přidáme půl lžičky skořice a moučník prohřeje podzimní sychravý den a dodá energii.

Cukr můžeme nahradit třtinovým.

Vyzkoušenou verzi mám i se špaldovou celozrnnou moukou, které jsem dala půl hrnku na hrnek pšeničné. Ve větším poměru byl moučník tuhý.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl