Pomazánky

Švestkový džem s ořechy

1 kg odpeckovaných švestek
2 větší pomeranče
500 g želírovacího cukru 2:1
100 g vlašských ořechů
75 ml rumu nebo brandy

Pomeranče nakrájíme na tenké plátky, přidáme švestky a cukr. Necháme alespoň 3 hodiny nebo přes noc pustit šťávu.

Přivedeme k varu a za stálého míchání na středním plamenu vaříme asi hodinu do zhoustnutí. Až po dně protáhneme vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo.

Necháme asi 10 minut chladnout a pak vmícháme ořechy a alkohol.

Naplníme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem nahoru, aby víčko chytlo.

Náš tip

Ze sladkých švestek je možné připravit džem i bez cukru s přídavkem jablečného pektinu.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl