Marinovaný lilek nebo cuketa


lilek nebo cuketa
česnek
čerstvé bylinky – tymián, bazalka, petrželka, oregano
sůl
olivový olej
Lilky omyjeme, odřízneme konce a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Osolíme z obou stran a necháme půl hodinky vypotit.
Kolečka osušíme a opečeme na suché pánvi, tálu nebo grilu z obou stran.
Necháme vychladnout.
Vychladlé lilky vrstvíme do sklenic. Prokládáme plátky česneku a čerstvých bylinek (libeček, tymián, rozmarýn, bazalka, oregano) a zalijeme kvalitním olejem. Nakládaný lilek uložíme do lednice nebo chladné spíže a necháme marinovat pár dní.
Dobrý je již druhý den.
Nakládaný lilek s česnekem podáváme jako chuťovku s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu nebo na kváskovém chlebu s čerstvým domácím sýrem.
Stejně připravíte i cuketu.
Recept na čerstvý domácí sýr najdete na naší webové stránce.
Ohodnoťte tento recept: