Rady a tipy

Polévka ze syrovátky

Ingredience:

2 lžíce vepřového sádla
1 střední cibule, nakrájená najemno
2 zarovnané lžičky mleté
sladké papriky
1 kg brambor
200 g májové brynzy (ne smetanového sýra)
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
crème fraîche nebo zakysaná smetana
pažitka či petrželka na ozdobení

Ve větším hrnci osmahněte na sádle cibulku, trvá to asi 5 minut. Přidejte brambory oloupané a nakrájené na menší kostky, zamíchejte a pak přidejte papriku a míchejte, než se rozvoní. Opravdu chviličku, aby nezhořkla. Zalijte syrovátkou po výrobě korbáčků a vařte 20 minut doměkka.

Odstavte a přidejte brynzu. Pokud je pro vás příliš výrazná, zvolte čerstvý sýr. Osolte opatrně, sýry bývají slané. Zjemněte máslem.

Teď se rozhodněte, jestli necháte polévku, jak je, nebo ji rozmixujete dohladka.
V obou případech podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo crème fraîche, posypanou petrželkou nebo pažitkou.


Další rady a tipy