Detektivní příběh z období 2. světové války podle povídky Jana Zábrany a Josefa Škvoreckého, který by v těchto dnech oslavil 90. narozeniny.
Režie: Vladimír Kelbl. Scénář: Josef Souchop, Josef Škvorecký, Jan Zábrana. Hrají: Zdeněk Černín, Natálie Mukařovská-Kelblová, Eliška Balzerová, Miroslav Donutil a další.

Televizení inscenace Vražda v zastoupení byla natočena v roce 1987 podle románu Jana Zábrany. V devadesátých letech vyvolalo diskuzi tvrzení, že spoluautorem je spisovatel Josef Škvorecký, dnes považován za jednoho z nejvýznamnějších poválečných českých prozaiků. Ten o své anonymní spolupráci na třech detektivních příbězích s Janem Zábranou píše: "...rukopisy jsou zřetelně psány mou rukou. Navíc jsme do třetí detektivky, Vražda v zastoupení, vložili akrostich vytvořený z počátečních písmen prvních asi dvou desítek kapitol, který zní: Škvorecký et Zábrana fecerunt iocolum, tj. že Š. a Z. si dovolili žertík... žertík mě pobavil ještě v exilu, když jednu z těch detektivek zfilmovala brněnská televize..." (Literární noviny 22. 5. 1996)

V těchto dnech si připomínáme 90. výročí narození tohoto významného českého spisovatele a exilového nakladatele.

Napínavý příběh o lidech, kteří neztrácejí víru v život, se odehrává v roce 1941 v pronacistickém prostředí. Mladý soukromý detektiv Pivoňka je pověřen pátráním po vrazích šéfredaktora kolaborantských novin. Pomáhá mu jeho přítelkyně Boženka, toho času barová swingová zpěvačka. Do hlavních rolí obsadil režisér Vladimír Kelbl Zdeňka Černína a Natálii Mukařovskou (1987).

Napište nám