AničkaKreativní výzvaI. řada

Koš z kynutého těsta

„Kynutý košík jsem tedy nikdy nepletla. Ani ten z proutků. Jako slaný snack jsem zvolila naše nej. A to česnekové trojúhelníčky, se kterými jsem zabodovala i na castingu a zbylé dva druhy jsou z listového těsta. Šnečci se špenátem a olivové tyčky.“

Košíkové těsto

40 g droždí
1 hrnek horké vody
1 hrnek vlažného mléka
2 vejce
1 lžička cukru
2 až 3 lžičky soli
sušený česnek (koření)
½ hrnku oleje
8 hrnků hladké mouky
vajíčko na potření

Z trochy mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Rozmícháme vajíčka, přidáme vodu, sůl, zbytek mléka, olej, vykynutý kvásek a nakonec mouku. Mouku přidáváme postupně. Těsto necháme přikryté kynout cca hodinu.

Mezitím si uděláme listové těsto.

Listové těsto

½ kg hladké mouky
250 g másla
malý panák octa
voda
špetka soli

Mouku s octem, solí a vodou (cca 2 dcl, ale raději od oka) vypracujeme vařečkou a poté ručně, aby vzniklo nelepivé těsto. Na pomoučněném vále uděláme bochánek, který vyválíme do kříže a doprostřed dáme kostku tuku. Zabalíme a vyválíme placku (obdélník), kterou přeložíme na 4× (zprava do středu, zleva do středu a znovu zleva). Těsto znovu vyválíme a přeložíme na 3× (zprava do ¾ a zleva přes), znovu vyválíme a přehneme opět na 4×. Těsto zabalíme a dáme do lednice.

Pletení košíku

Obalíme mísu, která bude sloužit jako šablona pro košík, alobalem.

Těsto rozválíme na tenčí plát a rádýlkem rozřežeme na proužky. Nejdříve uděláme dvě mozaiky na horní části. Potom si postupně od shora proplétáme proužky těsta. Přebytek těsta dole odřízneme a upleteme si dva silnější hady. Ty spleteme a vytvoříme tak dole okraj košíku. Z těsta si ještě vyrobíme ucho košíku. Na něj si spleteme 3 hady z těsta a vytvarujeme ucho do požadované velikosti. Obojí potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 °C cca 25 min. Ucho vyndáme raději dříve, aby se nespálilo.

Šneci

mražený špenát
česnek
1 cibule
oříšek másla
sůl

Osmahneme na trošce másla špenát s česnekem a cibulí. Odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlou směs poté rozetřeme na rozválený plát z listového těsta, zavineme a nakrájíme na šneky. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 °C dozlatova na plechu s pečicím papírem.

Olivové tyčky

černé olivy bez pecky a nálevu
zelené olivy
žloutek na potření
bylinky
sezam
semínka na posypání

Listové těsto rozválíme na tenčí plát, poklademe olivy střídavě za sebou podle velikosti tyčinek.

Mezery mezi olivami potřeme rozšlehaným žloutkem a zakryjeme je druhým plátem. Pořádně prsty utlačíme, aby tam nebyl vzduch. Ostrým nožem nakrájíme na proužky přes olivy a opatrně přendáme na papírem vyložený plech na pečení. Ještě před pečením vrch potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky. Pečeme na 200 °C dozlatova.

Trojúhelníky

půl změklého másla
sůl
bylinky
3 stroužky česneku
sezamové semínko
vajíčko na potření

Ze zbylého těsta na košík si uděláme trojúhelníky. Těsto rozválíme na slabší plát, pomažeme máslem smíchaným se solí, bylinkami, česnekem a zabalíme jako závin. Rádýlkem rozkrájíme na trojúhelníky a necháme na plechu ještě chvilku kynout. Potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme na 180 °C.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.