Tvarohový štrúdl se sušenými meruňkami

„Tvarohový štrúdl se sušenými meruňkami jsme vymyslely s mámou, když jsme začaly s pravidelným sušením letního ovoce - v zimě aspoň nemusíme k měsíčkům :). Miluju tu pikantnost neslazených meruněk v krásně hebkém tvarohovém kabátku.“
Vodové těsto
250 g hladké mouky
125 ml vody
špetka soli
Tukové těsto
250 g změklého másla
50 g hladké mouky
Těsta
Uhněteme vodové těsto, aby bylo krásně hladké a pružné, a dáme chladit. Zapracujeme do měkkého másla mouku, naneseme na pečící papír do čtverce a necháme ztuhnout v lednici. Vyválíme vodánek na čtverec a položíme na něj tukové těsto. Přeložíme do tvaru obálky, rozválíme, přeložíme. Vždy necháme vychladit a potom znovu vyválíme a překládáme.
Nakonec vychlazené těsto rozdělíme na dvě půlky, rozválíme na placku, posypeme trochou strouhanky, potřeme náplní, posypeme nakrájenými meruňkami, zavineme, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct cca 15 min. na 200 °C a 15 min. na 180 °C.
Náplň
250 g tvarohu v alobalu (pokojové teploty)
2 lžíce zakysané smetany (pokojové teploty)
2 lžíce rýžové mouky
20 g vanilkového cukru
troška citrónové kůry
strouhanka
sušené meruňky na posypání náplně
Vymícháme všechny ingredience dohladka.
Karamel
250 g šlehačky
180 g cukru
sůl
Rozpustíme v hrnci cukr a svaříme smetanu. Potom vlijeme smetanu do cukru, mícháme a lehce osolíme. Následně přelijeme upečený štrúdl.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.