Jablečný štrúdl s vanilkovou omáčkou

„Když štrúdl, tak jablečný. Tohle je klasika, která se nikdy neomrzí. Vlastní listové těsto většinou nedělám, ale když už, tak je to svátek.”
Listové těsto (vodánek)
250 g hladké mouky
125 ml vody
½ lžičky soli
½ lžičky vinného octa
Tukové těsto
250 g másla
50 g hladké mouky
Náplň
500 g červených jablek
cukr
skořice
olej
strouhanka
100 g hrozinek
30 g vlašských ořechů
Omáčka
250 ml šlehačky
vanilkový lusk
3 žloutky
lžíce cukru
1 vejce na potření
Ve vodě rozpustíme sůl a ocet, přidáváme mouku a vypracujeme těsto.
Do mouky přidáváme máslo pokojové teploty. Hmotu pak přeneseme na pečící papír.
Nachystáme si náplň z jablek, cukru, skořice a hrozinek.
Vyválíme vodánek, dáme do něj máslo, přeložíme a rozválíme. Přeložíme na třikrát a rozválíme. Poté otočíme, přeložíme, rozválíme a dáme do chladu.
Šlehačku s vanilkou dáme do kastrůlku a necháme vařit. Mezitím šleháme žloutky s cukrem, přilijeme část teplé šlehačky a potom všechno dáme do kastrůlku a zahříváme. Nevaříme, pouze mícháme do zhoustnutí.
Těsto znovu překládáme, válíme a chladíme. Poté ho vyválíme do tvaru obdelníku, střed pomažeme olejem, posypeme strouhankou a poklademe na něj jablka. Těsto zabalíme, pomašlujeme a dáme péct na 180 °C.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.