Eiffelovka

„Tyhle sušenky pro mě voní dětstvím, zároveň jsem je spojila s mojí oblíbenou vzpomínkou na výlet do Paříže, asi proto, že Eiffelova věž je ta první, která mě napadne, když se řekne věž ;).“
Linecké
1200 g hladké mouky
800 g másla
400 g moučkového cukru
8 žloutků
citrónová kůra
Čokoládové sušenky
300 g kokosu
720 g hladké mouky
660 g másla
3 žloutky
360 g moučkového cukru
1 vanilka
9 vrchovatých lžic kakaa
sůl
Karamelové sušenky
12 g skořice
4 g hřebíčku
2 g bílého pepře
4 g muškátového oříšku
4 g anýzu
2 g kardamonu
2 g mletého zázvoru
9 kuliček nového koření
250 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
135 g másla
180 g tmavého třtinového cukru moučka
1 1/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3 lžičky směsi koření
cca 2 lžíce mléka
Džem
300 g jahod
150 g cukru
citrón
čerstvá máta
Spoje
300 g bílé čokolády
Kávový krém
250 g másla
50 g cukru moučka
1 lžička instantní kávy
Sklo
20 zelených bonparů
12 žlutých bonparů
4 červené bonpari
Vypracujeme těsto z mouky, másla, cukru, žloutků, citrónové kůry a dáme odpočívat.
Dále vypracujeme těsto z kokosu, mouky, másla, kakaa, cukru, žloutků a taktéž necháme odpočívat.
Utřeme máslo s cukrem a mlékem do pěny, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme odpočívat.
Rozválíme linecké, vykrojíme Eiffelovku a dáme do vykrojených míst bonpari. Pečeme na 200 °C.
Rozválíme těsto na karamelové sušenky, vytvoříme reliéf, vykrájíme obdélníky a pečeme na 170 °C.
Taktéž rozválíme těsto na čokoládové sušenky, vytvoříme reliéf, vykrájíme trojúhelníky a dáme péct na 190 °C.
Svaříme jahody s cukrem a mátou, vyšleháme máslo s cukrem a kávou a rozpustíme bílou čokoládu.
Spojíme strany Eiffelovky čokoládou. Na věž přilepíme krémem a džemem sušenky (čokoládové s jahodou, skořicové s kávovým) a upečeme dekoraci ze zbylého lineckého, následně dozdobíme. Můžeme použít studený vzduch ve spreji, který rychle ochladí čokoládu a pomůže ke stavbě věže.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.