AničkaOsobní výzvaI. řada

Bábovka s koňakovou polevou

„Tahle babiččina bábovka u nás nesmí chybět na jakémkoli výletu či automobilových závodech. Všem moc chutná, jelikož je vláčná a vydrží tak i několik dní.“

5 vajec
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 ml vaječného koňaku
250 ml oleje
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 polévkové lžíce kakaa
1 čajová lžíce mleté kávy
tuk
hrubá mouka do formy

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky s cukrem utřeme do pěny.

Přidáme koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Do 1/3 těsta zamícháme kakao a lžičku mleté kávy. Do vymazané a hrubou moukou vysypané formy nalijeme část světlého těsta, na ni dáme tmavé těsto, které opatrně lžící protáhneme světlým těstem a nakonec přidáme světlé těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 40–45 min. Bábovku necháme chvilku zchladnout, ale ještě teplou ji vyklopíme.

Cukr s koňakem a žloutkem utřeme na hustou polevu. Je-li řídká, přidáme cukr. Je-li moc hustá, bílek. Až bude bábovka vlahá, polevou přelijeme povrch bábovky. To aby lépe zaschla. Dáme na podnos a ozdobíme šlehačkou, kterou jsme hotovou dochutili vaječným koňakem a cukrem. Dozdobíme ananasovými a jedlými květy.

Poleva

1 žloutek
200 g cukru
5 polévkových lžic vaječného koňaku

Na dokončení

smetana ke šlehání (min. 31%)
asi 2 polévkové lžíce vaječného koňaku
moučkový cukr dle chuti

Zdobení

květy ze sušených ananasů
jedlé květy

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.