Rady a tipy

Domácí kompost

Kompostovat můžeme i v bytě a tím zužitkovat biologický odpad, kterého je z každé kuchyně víc než dost. Pomohou nám v tom žížaly, které kompostovací proces urychlují. Nejvhodnější jsou žížaly kalifornské či hnojní, jež jsou žravější, takže zpracují větší množství odpadu.

Kompostér můžeme koupit v různých velikostech i designovém provedení, je ale možné si jej vyrobit svépomocí, čímž náklady na založení kompostéru výrazně snížíme. Žížaly můžeme získat od někoho, kdo už vermikompostér má, třeba pomocí žížalí mapy.

Údržba vermikompostéru je nenáročná, ale je třeba dbát některých zásad, aby žížaly prospívaly. Především se jedná o to vědět, co do kompostu patří a co nikoliv. Aktivitu žížal snižují nízké teploty nebo naopak teploty příliš vysoké. Při správném zacházení kompostér nezapáchá ani z něj žížaly neutíkají. Aby se z pohodlného a temného prostředí vydaly z kompostéru ven, na světlo, to už by muselo být v jejich příbytku něco opravdu v nepořádku.

Na sklizeň zeminy a žížalího čaje (tekutiny, která z kompostu vytéká a která je výborným hnojivem) se můžeme těšit za několik měsíců.

Co patří a nepatří do kompostu

Do kompostu zužitkujeme zbytky ovoce a zeleniny, různé slupky a natě. Pokud uvažujete o vermikompostéru, žížaly mají také rády použité čajové sáčky (dokonce se v nich rozmnožují), pokud nejsou umělohmotné. Stejně tak využijeme kávovou sedlinu či rozdrcené vaječné skořápky.

Do kompostu naopak nepatří zbytky masa, kosti, tuky, větší množství citrusů či chuťově výrazné potraviny, jako je například zázvor, cibule či česnek.

Přejít na obsah dílu