Domácí lékař

Brambory v tradiční lidové medicíně

Brambory patří k nejzdravějším potravinám vůbec. Obsahují totiž celý komplex vitamínů, a to především vitamín C.

Ze stopových prvků je to selen, který je důležitý například pro správnou činnost štítné žlázy. Nejvíce cenných látek v bramborách zachováme, když je uvaříme ve slupce. Zajímavé je, že celá nadzemní část této rostliny s botanickým názvem lilek brambor, je jedovatá. Může za to rostlinný jed solanin. Jeho množství v bramborových hlízách vzroste, pokud jsou například brambory během skladování vystaveny světlu. Pokud tedy brambory oloupete a zjistíte, že jsou zelené, raději je nekonzumujte.

Brambory se podle lidového receptáře používaly na žaludeční a střevní problémy, například při žaludečních vředech. Brambory se nastrouhaly, šťáva se vymačkala a pila se syrová v množství asi půl deci čtyřikrát denně mezi jídly.

Podle lidových léčitelů má směs šťávy z celeru, mrkve, červené řepy a syrových brambor protizánětlivé účinky. Nastrouhané syrové brambory se také přikládaly na ekzémy, vyrážky a popáleniny, a převazovaly se čistým plátnem.

Přejít na obsah dílu