Domácí lékař

Kopřiva dvoudomá

K Velikonocům patří kromě tradičních jídel také jarní bylinky. Mezi těmi prvními, které příroda na jaře lidem nabízí je zelená a zdraví nesmírně prospěšná kopřiva. Přidávala se do velikonoční nádivky, vařil se z ní špenát, polévka, a především čaj.

Kopřiva je výbornou bylinkou pro jarní očistu, čistí krev, podporuje činnost jater a ledvin. Obsahuje velké množství antioxidantů, látek, které zpomalují stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Zvyšuje také imunitu organismu a léčí nemoci a záněty močových cest.

Na čaj používáme čerstvé nebo sušené mladé rostlinky. Sběr provádíme přibližně od konce března do půlky května, kdy kopřiva začíná kvést. Poté už v ní stoupá počet nežádoucích dusičnanů a pro očistné čaje je nevhodná.

Pro očistné účinky pijeme několik šálků kopřivového čaje denně, po dobu maximálně tří týdnů.

Přejít na obsah dílu