Moučníky a cukroví

Dort Jadran, recept na krém

Jedná se o originální recept, který pražskému kavárníkovi panu Applovi poskytli zákazníci. Ti ho podědili po své tetičce.

Piškotový korpus

Ten si můžete upéct podle vlastní osvědčené receptury (každá hospodyňka má téměř jistě svůj rodinný recept) anebo vyzkoušet následující:

6 dkg cukru
3 vejce
6 dkg hladké mouky
trochu kakaa
½ prášku do pečiva

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a přidáme ostatní ingredience. Na plech položíme na pečicí papír ráfek dortové formy a do ní přemístíme těsto. Pečeme na 170 °C vyhřáté troubě 15–20 minut. (Doporučujeme provést zkoušku špejlí.) Korpus nechme zchladnout.

Na náplň a na ozdobení

15 dkg mletých lískových ořechů,
15 dkg cukru
a 15 dkg másla,
¼ litru mléka
na ozdobení si ušleháme ¼ l šlehačky
a budeme potřebovat také celá lísková jádra

V rendlíku ohřejeme mléko. Přidáme 15 deka krystalového cukru, stejné množství mletých lískových oříšků a vše rozvaříme na kaši. Poté dáme vychladit.

Nakonec ještě vyšleháme změklé máslo a poté do něj přilijeme směs. Šleháme, dokud se nevytvoří hladký krém. (Doporučujeme použít kuchyňský robot.)

Vychladlý korpus z formy vyřízneme. Povrch piškotu potřeme krémem, na který přijde ještě vrstva šlehačky. Boční stranu dortu obalíme vrstvou mletých lískových oříšků. Dort dozdobíme další šlehačkou za pomoci cukrářského sáčku a na závěr ještě poklademe celými lískovými jádry a posypeme mletými oříšky.

Dort dáme do lednice vychladit.

Ohodnoťte tento recept: 

129 hlasů

Další recepty Celý díl