Souhra chutí, kdy hořkost piva vyvažuje karamel.

Na korpus

150 ml černého piva
125 g másla
180 g třtinového cukru
30 g vanilkového cukru
150 g kefíru
1 vrchovatou lžíce kakaa
1 lžičku jedlé sody
270 g hladké mouky
2 lžíce pšeničných klíčků
1 vejce

Na náplň

200 g mascarpone
400 g smetany ke šlehání (33%)
60 g moučkového cukru podle chuti

Z cukru a vody upálíme karamel, který naředíme černým pivem. Přidáme máslo, hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a pšeničné klíčky. Přisypeme cukr a přilijeme pivní karamel. Přidáme kefír, vejce a vše promícháme. Těsto nalijme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 175 až 180 °C asi 40 minut.

Mezitím si připravíme krém. Smetanu ušleháme dotuha, k mascarpone přisypeme cukr a šleháme, dokud se obě hmoty nespojí. Pak už zbývá jen upečený korpus rozříznout na půl, a dort naplnit a ozdobit krémem.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl