Maso

Kuřecí špalíčky na pivu s rozinkami

Dušení ve vlastní šťávě a pivu, kdy tekutiny a pára napomohou prolnutí vůní i chutí, patří k receptům, které zvládne i kuchař začátečník.

šest kuřecích špalíčků, můžeme ale použít také kuřecí paličky
jedna střední cibuli
2 dcl světlého piva
jedna houska
1 PL lžíci rozinek namočených do vody
6 dkg másla
sůl
pepř

V pekáčku rozpustíme máslo. Kuřecí špalíčky osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme zpěnit na másle. Maso naskládáme do pekáčku a opečeme z obou stran do zlatova. Podlijeme kuřecím vývarem a dusíme v troubě asi 40 minut při sto osmdesáti stupních. Housku nakrájíme na kousky a zalijeme pivem. Pivo, stejně jako víno se ve staročeské kuchyni používalo velice hojně a je součástí celé řady receptů. Obsah misky rozmixujeme na kaši. Upečené kuřecí špalíčky vyjmeme z pekáče a výpek zahustíme. Nakonec ještě přidáme předem namočené rozinky, které hospodyně také velice často používaly právě do omáček k masitým pečením. Špalíčky necháme ještě v omáčce krátce prohřát a můžeme podávat s vařenými bramborami či chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

42 hlasů

Další recepty Celý díl