Moučníky a cukroví

Velikonoční beránek

Velikonočního beránka většinou každá hospodyně peče podle vlastního rodinného receptu. My vám nabízíme ten, který jsme vyzkoušeli v našem pořadu.

30 dkg hladké mouky
25 dkg krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
25 dkg másla
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
6 ks vajec
štamprlička rumu pro chuť
máslo na vymazání formy
2 ks koření hřebíčku
moučkový cukr na poprášení beránka

Náš recept začneme vyšleháním bílků z šesti vajec s cukrem do husté pěny. Dále našleháme změklé máslo s krystalovým i vanilkovým cukrem a vaječnými žloutky. (Ideální je použít kuchyňského robota.)

Přidáme trochu rumu pro chuť.

Do směsi zlehka vmícháme část sněhu z bílků.

Mouku promísíme s kypřicím práškem do pečiva, část přisypeme do směsi a vše promícháme. Totéž pak znovu opakujeme s dalšími bílky i zbytkem mouky. Formu na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem, které uhladíme, a pečeme 45 minut na 165 stupňů. (To, zda je beránek upečený, můžeme opatrně otestovat vpichem špejle. Pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máme hotovo.)

Formu s beránkem necháme úplně vychladnout (někdo doporučuje zabalit formu s upečeným beránkem do vlhké utěrky) a poté opatrně vyklopíme. Oči beránka vytvoříme z koření hřebíčku. Upečený moučník bohatě poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme mašlí.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl