Různé

Houstičky podle M.D. Rettigové

Výborné domácí housky s kořením, které byste v nich možná nečekali.

1 kg mouky
7 dkg másla
⅔ l sladké smetany
4 dkg droždí
strouhanou citronovou kůru (bio)
4 dkg cukru
trocha zázvoru
lžička soli
vejce
lněné semínko

Nejdříve si připravíme kvásek ze 4 deka droždí, špetky cukru a vlažné smetany. Do 1 kilogramu prosáté hladké mouky přidáme lžíci mletého zázvoru, 4 deka krystalového cukru, trochu nastrouhané citronové kůry a lžičku soli. Přilijeme asi 650 mililitrů smetany a přidáme vzešlý kvásek. Vše promícháme. Do směsi zapracujeme i 7 deka másla.

Těsto prohněteme, vytvarujeme z něj kouli, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a poté z něj vyválíme váleček. Ten nakrájíme na jednotlivé kousky, ze kterých budeme tvarovat pečivo. Ze tří menších válečků upleteme pletýnky, z jednoho vytvoříme houstičku a na žemli stačí větší kulička těsta.

Těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na závěr posypeme lněným semínkem a pečeme v troubě předehřáté na 160 až 170 stupňů přibližně 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

66 hlasů

Další recepty Celý díl